De hersenen zijn zeer complex en zeer belangrijk voor ons volledige lichamelijk functioneren. Als er iets misgaat kan het grote gevolgen hebben. De fysiotherapeut gespecialiseerd in neurorevalidatie kan u helpen beter te functioneren na hersenletsel.
Wanneer neurorevalidatie?
Neurorevalidatie is bestemd voor mensen die de gevolgen ondervinden van hersenletsel. Het doel van neurorevalidatie is het (her)leren of behouden van functies zoals kracht, conditie en balans en ook van vaardigheden zoals opstaan vanaf een stoel, lopen, wandelen, fietsen, opstaan van de grond, in en uit bed komen. Daarnaast is het van belang het geleerde in verschillende situaties toe te passen, om te leren gaan met hulpmiddelen en voorzieningen, en om complicaties te voorkomen. Voor onder andere de volgende aandoeningen kunt u bij onze fysiotherapeut gespecialiseerd in neurorevalidatie terecht:
- Beroerte (CVA), dit kan een herseninfarct of een hersenbloeding zijn
- Hersentrauma
- Ziekte van Parkinson of Parkinsonisme
- Multiple Sclerose (MS)
- Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)
- Hersentumoren
- Erfelijke aandoening
- Dementie
De gevolgen van hersenletsel zijn uiteenlopend. Zo kunnen er problemen ontstaan met aansturing van een arm of been of is juist de kracht verminderd. Balansproblemen komen vaak voor. Er kan sprake zijn van spasticiteit of een verminderd gevoel bij aanraking. Behalve veranderingen in de motoriek kan ook het spreken en het denken (cognitie) veranderd zijn.
Zo werkt neurorevalidatie
Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat uw lichamelijke klachten zijn. Zo kan zij vaststellen of u gebaat bent bij neurorevalidatie of daarnaast nog hulp van een andere (para-)medische specialist nodig heeft. Als duidelijk is dat fysiotherapie u kan helpen, gaat u samen op zoek naar de aangrijpingspunten voor training. De fysiotherapeut wil ook weten wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat hoopt u met de behandeling te bereiken? Wat wilt u weer kunnen? De fysiotherapeut onderzoekt daarna de kracht, balans/evenwicht en het gevoel en bekijkt hoe het lopen gaat en andere handelingen zoals het opstaan.
Als de fysiotherapeut een analyse heeft gemaakt, bespreekt hij of zij met u het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken. De fysiotherapeut zal samen met u oefenen, u voorzien van advies over gebruik van hulpmiddelenen en heeft nauw contact met ergotherapeuten, huisartsen, logopedisten, diëtisten en thuiszorgorganisaties.
Een afspraak maken
Herkent u zich in bovenstaande klachten? Maak een afspraak met Marian van Engen of Astrid Rutten-Taal door te bellen, mailen of het contactformulier in te vullen:
010 471 14 26 - fysiotherapie@pmcschiedam-vlaardingen.nl
Voor neurorevalidatie is een schriftelijke verwijzing nodig van huisarts of specialist. Als u niet naar de praktijk kunt komen, kan de therapie aan huis gegeven worden.